Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi Açıldı

Bakan Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi'nin açılışını yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi’nin önümüzdeki dönemde girişim ekosisteminin en gözde yerlerinden biri olacağını belirterek, “Eğitim, danışmanlık, mentörlük, ortak altyapılar, ofisler, iş birlikleri, sinerji ne ararsanız burada mevcut.” dedi.

Üsküdar’ın bu vizyoner bilim merkezi sayesinde bilim ve teknoloji ile de adından söz ettirdiğini kaydeden Varank, şunları söyledi:

Açılışımıza ev sahipliği yapan Bilim Üsküdar, planeteryumu, uygulamalı atölyeleri, sergi alanları başta olmak üzere sunduğu hizmetler ile 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımıza hitap ediyor. İnsanlarımız burada bilim ile buluşurken, evlatlarımız robotik, otomotiv, uzay gibi teknoloji alanlarını deneyerek keşfediyor.

 Bilim Üsküdar yerleşkesinde yer alan Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi önümüzdeki dönemde girişim ekosistemimizin en gözde yerlerinden biri olacak. Çünkü bu mekân, girişimcilerimizin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup çözümler üretecek şekilde tasarlandı.

Eğitim, danışmanlık, mentörlük, ortak altyapılar, ofisler, iş birlikleri, sinerji ne ararsanız burada mevcut. Geleceğin başarılı girişimcilerini yetiştirecek olan akademimizin ülkemize çok önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.

Dünyanın en gelişmiş ilk 20 ekosistemi arasına girmekte kararlıyız. 2025 yılı itibariyle 5 bin melek yatırımcı, 2,5 milyar lira kitlesel fonlama, 5 milyar lira kamu desteği, 2,5 milyar dolar girişim sermayesi yatırımı, 15 turcorn ve 5 decacorna mutlaka ulaşacağız.

Bu sene de büyük bir heyecanla beklenen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e sayılı günler kaldı. Teknofest’i altıncı yılında Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle farklı tarihlerde hem İstanbul’da hem de Ankara’da gerçekleştirileceğiz.

2018 yılından bu yana coşkuyla düzenlediğimiz TEKNOFEST’in katılımcı sayısı her yıl katlanarak arttı. Bu yıl, 81 il ve 66 ülkeden 332 bin üzerinde takımın ve 1 milyon yarışmacının başvurusunu aldık. 1 milyona yakın gencimiz, roketten çip tasarımına, hyperlooptan insansız hava araçlarına kadar 41 farklı kategoride yeteneklerini yarıştıracak.

Düzenlediğimiz yarışmalar sayesinde gençlerimiz şimdiden geleceğin teknolojilerini çalışmaya başlayacak. Bu sene ilk TEKNOFEST’in finalini 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştiriyoruz.

TEKNOFEST yarışma maratonu ise Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ile 10 Nisan Pazartesi günü Kocaeli Bilişim Vadisi’nde başlıyor. Sonrasında Bursa, Ankara, Aksaray ve İstanbul olmak üzere farklı illerimizde yarışma coşkusu devam edecek.  Artık geri sayım başladı. Tüm vatandaşlarımızı, tüm gençlerimizi Milli Teknoloji Hamlesi‘nin itici gücü olan TEKNOFEST’e, TEKNOFEST yarışmalarına bekliyoruz.

Önemli bir müjdeyi buradan bu kürsüden sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul’daki gençlerimizin istihdam garantili bir proje ile yazılımcı olarak yetişmeleri için uygulamaya koyduğumuz Yetenek İstanbul Programında değerlendirmelerimizi tamamladık.

Bu kapsamda İstanbul'a yenilikçi ve uygulama temelli 20 merkez kuruyoruz.

Bu merkezlerde hem yazılım eğitimleri vereceğiz, hem de gençlerimizin yazılımcı olarak çalışmalarını sağlayacağız. Bu program için 125 milyon TL kaynak ayırdık. 10 üniversite ve 10 belediyemizin kuracağı 20 Yetenek İstanbul Yazılım Eğitim ve İstihdam Merkezi İstanbul’umuza hayırlı olsun.

Törende, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen de birer konuşma yaptı.

Mustafa Varank Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi Ali Yerlikaya Üsküdar