Zenginler daha çok kazansın, kapitalist sistem ayakta dursun, binlerce yıl doymamış aç gözlü derebeyleri doysun diye emek verenlerin günü, Sermaye sahiplerini doyuramayan işçi, emekçilerin günü kutlu olsun diyelim. İşçi sınıfının ve tüm çalışanların, emeklerinin karşılığını almak için birlik mücadelesini, insanca yaşayabilecekleri ücreti, çocuklarına onurlu yaşatabilecek bir ücreti ve en doğal hakları olan tatil yapabilecekleri bir ücreti alma mücadelesini canı gönülden destekliyorum.
Emperyalist ve kapitalist sistem işçi dayanışması, sendikal haklar ve sosyal haklar istemiyor. Daha çok sömürü, daha çok iş gücü, daha az maaş ve daha çok para kazanmak istiyor. Alın terini savunanların aydınlık bir gelecek mücadelesinin, onurlu bir hayat mücadelesinin hepimiz tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Beceriksiz siyasilerin, kapasitesiz idarecilerin sebep olduğu ekonomik krizlerin tüm yükünü işçi, emekçi, yoksul kesime yükleyip; zengin iş adamlarının vergi borçlarının silinmesi elbette sorgulanması gereken büyük bir sorundur. Yoksulluk sınırının 58 bin TL olduğu bir ortamda işçinin maaş hakkının 60 bin TL olması gerekirken çalışan işçilerin %70’inin 17 bin TL maaş almalarının hakkaniyetli olmadığı herkesin kabulüdür.
1 Mayıs 1886 yılında Amerika da işçi sendikalarının önderliğinde günde 12 saat çalışan işçilerin 8 saat çalışma talebi ile başlayan süreçte siyah ve beyaz işçiler birlikte yürüyerek hak aradılar. Sonuçta da 1889 yılında tüm dünyada 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başladı. Ülkemizde de 1923’den beri kesintili olarak kutlanıyor. 2009 yılında meclis kararı ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. Binlerce yıllık emek mücadelesinin sonucunda bugün gelinen noktada özellikle sendikal haklarda yeterli kazanım yoktur. 16 milyon 400 bin çalışan işçinin olduğu ülkemizde, 2 milyon 400 bin sendikalı işçi var. Yani çalışanların %80’i sendikasız.
Emekçi kesimin birlikte mücadelesini zayıflatmak isteyen her türlü engele karşı işçi kesiminin uyanık olması, kanun çıkararak haklarını kısıtlayanları iyi bilmeleri gerekir. En önemlisi de bugünü sadece kutlamak yeterli değildir. İşçi kesiminin devasa sorunlarının duyurulması, çözüm arama günü olarak kutlanması çok daha faydalıdır kanaatimce.